UČITELJI - TRENERI - Profesor Aleksandar NIKOLIĆ

UČITELJI - TRENERI

Profesor Aleksandar NIKOLIĆ
(1924 - 2000.)

Rodonačelnik, Jugoslovenske, evropske i svetske košarke koji je od 02.10.1998.god zvanično član kuće slavnih Hall of fame u Springfildu.

Svetska amaterska košarka u svojoj istoriji nije imala boljeg stručnjaka. Prva medalja koju je Jugoslavija osvojila na velikim takmičenjima, njegovo je delo. Bilo je to 1961. u Beogradu, kada su "plavi" zauzeli drugo mesto iza, u to vreme, neprikosnovenog SSSR-a. samo dve godine kasnije "profa" je isti podvig načinio i na svetskom prvenstvu u Riju.

Deceniju i po kasnije, sa reprezentacijom je proveo još dve godine. Na prvenstvu Evrope 1977, Jugoslavija je osvojila zlatnu medalju, baš kao i godinu dana kasnije na Svetskom prvenstvu.

U međuvremenu činio je čuda po Italiji. U sezoni 1965/66 preuzeo Petrarku kada je zauzimala poslednje mesto na tabeli. Na kraju šampionata bila je treća, zbog čega je profesor Nikolić proglašen trenerom godine.

U periodu od 1969 - 1973 sa Injisom iz Varezea osvojio je tri titule šampiona Italije, tri evropske titule, tri Kupa Italije i dva Interkontinentalna kupa (nezvanično klupsko prvenstvo sveta).

Pod njegovim rukovodstvom (1972/73) Injis je proglašen za najveći tim u istoriji italijanske i evropske košarke.

Radeći po savetima profesora Nikolića, Božidar Maljković i Željko Obradović izrasli su u trenere najvećeg evropskog formata. Obojica su sa svojim klubovima, već u prvoj godini rada pod nadzorom "profe" sa svojim klubovima: Jugoplastikom, odnosno Partizanom, osvajali titule prvaka "starog kontinenta".

Svoj trenerski opus legendarni profesor je okončao na Zlatiborskom kampu. Zbog toga, ali i u znak poštovanja prema svemu sto je učinio za našu i svetsku košarku zlatiborski kamp i nosi ime profesora Aleksandra Nikolića.