Gde se kamp nalazi

Nešto više od 200 kilometara jugozapadno od Beograda smeštena je planinska lepotica Srbije - Zlatibor.
www.zlatibor.rs
Prvi stanovnici zlatiborskog kraja bili su Iliri. Početkom naše ere ovim regionom dominiraju Rimljani, a nakon IX veka počinje doseljavanje Slovena. Oko 1180. godine Stefan Nemanja priključuje Zlatibor i Užice samostalnoj srpskoj državi.

Zlatibor je najveći serpentinski masiv u Srbiji. Najviši vrh je Tornik (1496 metara). Ispresecan je brojnim rekama, potocima i vododerinama. Južnim delom Zlatibora teče snažna reka Uvac sa dubokim koritom i veoma lepim kanjonima. Ispod severozapadnih ogranaka Murtenice izvire Crni Rzav, koji teče centralnim delom zlatiborske visoravni. Severnom stranom teče Sušica, koja je dobila ime po tome što preko leta njena voda nestaje u krečnjaku. Istočnu granicu planine određuje Veliki Rzav.

Na Zlatiboru postoje dva veštačka jezera. Veće je u Ribnici, na reci Crni Rzav, i zahvata površinu od oko 10 kvadratnih kilometara. U centru turističkog naselja Zlatibor nalazi se manje jezero, napravljeno za turističke potrebe. Tokom letnje sezone turisti ga koriste kao kupalište, dok se zimi klizaju po njegovoj zaleđenoj površini.
Neobičnom lepotom, razlivenim padinama, u ovoj vazdušnoj banji vekovima su se dešavale stvari drugačije od svakidašnjih. Čak ni klima ovde nije obična. U istom danu, na dva različita mesta, udaljenim tek stotinak metara, osetićete neverovatne temperaturne razlike. Šetajući se od jednog do drugog, za desetak minuta ćete poželeti hladan tuš i topao jorgan.

"Izrastao" iznad prestonice duhovitosti - Užica - Zlatibor je neobičan i po svom rastinju. Tako raznovrstan biljni svet, u kojem dominiraju borovi, retkost je koju je rečima teško opisati.
U šumi borova naići ćete i na zlatni, po kojem je ova planinska lepotica i dobila ime - Zlatibor. Poput zlatnog bora, koji je raritet u biljnom svetu, u poslednje dve i po decenije, iz podnožja ove planine počeo je da buja jedan drugi svet - košarkaški.

Zlatibor je 30 godina brusio dragulje neprocenjivih vrednosti za jugoslovensku i svetsku košarku. Bez sumnje najbolji bekovski par koga je Evropa ikad dala: Aleksandar Đorđević i Predrag Danilović devet godina su, igrajući na padinama Zlatibora sticali znanje koje danas porede sa umetnošću.

SMEŠTAJ POLAZNIKA KAMPA BIĆE U DEČIJEM ODMARALIŠTU GOLIJA U SAMOM CENTRU  ZLATIBORA!

Odmaralište Golija - GPS koordinate N 43.73113 E 19.70068

 
Javascript is required to view this map.

Zlatibor u Evropi          Zlatibor u Srbiji i Crnoj Gori