O nama

AKADEMSKI KOŠARKAŠKI KAMP "PROFESOR ALEKSANDAR NIKOLIĆ" je sportska organizacija, koja je mnogima poznata pod imenom SPORTSKO DRUŠTVO "JUNIOR", pod kojim je egzistirala do smrti pokojnog profesora.

Od tada, ovo društvo dobilo je eksluzivno pravo da nosi njegovo ime, a samim tim i veliku čast i obavezu. Ovu organizaciju osnovala je grupa eminentnih stručnjaka, koja je u njeno delovanje uložila svoja priznata znanja, ugled i iskustvo.

Glavni cilj AKK "PROFESOR ALEKSANDAR NIKOLIĆ", je unapređenje dečije i omladinske košarke, koji se sprovodi preko glavne aktivnosti  u okviru INTERNACIONALNOG KOŠARKAŠKOG KAMPA, koji se tradicionalno održava svake godine na ZLATIBORU.

Kroz sada već više decenijsko postojanje, ovaj košarkaški kamp na Zlatiboru predstavlja međunarodni košarkaški pokret mladih, koji jedini radi po programu rodonačelnika jugoslovenske, evropske i svetske igre pod obručima, pokojnog Aleksandra Nikolića.

 

Tokom leta 2017. Akademski košarkaški kamp PROFESOR ALEKSANDAR NIKOLIĆ na Zlatiboru, dočekaće decu sveta 42. put!

Za protekle ;etiri decenije, na košarkaškim terenima Zlatibora, svoj trag ostavilo je blizu 40.000 dece i jako puno trenera, pa nije čudo što su počeli da nas porede sa vinom: kažu, što ste stariji, sve ste bolji!

Istina, na Zlatiboru možda nema dobrog vina, ali zato ima mnogo istine u tom poređenju.

Razumljivo, jer od nastanka do danas, a sve je počelo 1976. našu istoriju pisali su Bratislav Đorđević, Božidar Maljković, Borivoje Cenić, Svetislav Pešić, Željko Obradović i mnogi drugi.

Na kraju, svoj trenerski opus tu je završio profesor Aleksandar Nikolić, čije ime danas jedino nosi ovaj kamp.

Neizbrisiv trag ostavili su i Saša Đorđević, Predrag Danilović, Dejan Bodiroga, Saša Obradović, Željko Rebrača, Nikola Lončar, Miroslav Radošević, Igor Rakočević, a koliko sutra svima njima dodaćemo još neko ime. Jer naš kamp je radionica koja ne staje.

Kada su pre više od četiri decenije sportski radnici iz Beograda, Užica i Čačka došli na ideju o otvaranju košarkaškog kampa na Zlatiboru, malo ko je verovao da ćemo potrajati ovoliko.

Sada, posle skoro četiri decenije opstajanja i u najtežim uslovima, ceo svet je zahvalan tadašnjim vizionarima. Ljudima koji su došli na originalnu ideju, a koju su mnogo kasnije i drugi pretvorili u stvarnost.

Zlatiborski kamp 'porodio' je mnoge druge pa smo možda i zato postali najkošarkaškija zemlja sveta. Radikalno menjajući tradicionalnu praksu selekcije, na zlatiborskom kampu pružena je mogućnost svima da se bave sportom. Niko nije eliminisan i zbog toga smo izrasli u košarkaški pokret.

Košarkaški kamp na Zlatiboru je škola druženja, zajedničkog življenja mladih. To je potpuno novo iskustvo jer se u njemu prožimaju učenje, igra, takmičenje, zabava, rekreacija. Košarka se na Zlatiboru uči drugačije nego u školama košarke pri klubovima.

NA ZLATIBORU SE IGRA DA BI SE UČILO, A U KLUBOVIMA SE UČI DA BI SE IGRALO.