REKLI SU O KAMPU

Aleksandar ĐORĐEVIĆ - Navikavanje na košarku

Mnogi biseri jugo-basketa načinili su, ako ne prve, ono bar veoma važne korake u košarkaškim kampovima. Aleksandar Đorđević uveliko hara Evropom i sa razlogom je stalno na meti najbogatijih klubova. Glavna zvezda, svojevremeno Apeninskog, a sada Pirinejskog poluostrva, takođe je prošla kroz ovu vrstu obuke:  

"Košarkaški kampovi izuzetno su značajni u razvoju svakog igrača. Mladi najpre stiču nova poznanstva, navikavaju se na život u grupi, što je dosta važno. Nauče da izvršavaju obaveze, jer profesionalni sportisti nemaju pravo na boemski pristup poslu. Radom rukovode iskusni stručnjaci, koji akcenat stavljaju na individualnu tehniku igrača. Upravo ta komponenta je od odlučujućeg značaja za svakog košarkaša. Meni je boravak u kampu puno pomogao i sa zadovoljstvom se prisećam tih dana. Drago mi je da se slične akcije još organizuju sa puno uspeha i uz veliko interesovanje klinaca" - izjavio je Aleksandar Đorđević povodom dvadesetogodišnjice rada kampa.  

Haris BRKIĆ - Moj prvi doživljaj 

Haris Brkić, prvotimac podgoričke Budućnosti takođe je bio polaznik košarkaškog kampa na Zlatiboru:  

"Bio je to moj prvi pravi košarkaški doživljaj i prvo sportsko putovanje. Ne krijem da sam bio oduševljen onim što sam video i doživeo. Okupila se cela Jugoslavija, trenirali smo, družili se". 

I još jedno sećanje potencijalnog reprezentativca zaslužuje pažnju: 

"Trenirali smo po grupama zavisno od starosnog uzrasta. U starijoj grupi bio je, sećam se, Željko Topalović, sada prvotimac Crvene zvezde. Zapamtio sam, takođe, da je te prve godine na Zlatiboru trenirao i Saša Danilović... Nadam se da će i ovogodišnji kamp darovati bar jednog pravog košarkaša Jugoslaviji".
 

Zoran SRETENOVIĆ

Za kamp na Zlatiboru vezan sam jos od igračkih dana. U početku dolazio sam kao demonstrator, a kasnije i kao trener.

Kao igrač trudio sam se da deci pokažem sve što sam naučio od prethodnika. U isto vreme taj boravak sam koristio da kroz razgovore sa profesorom Aleksandrom Nikolićem proniknem u tajne trenerskog zanata, jer sam znao da ću se tim poslom baviti kada prestanem sa igranjem.

Sva moja iskustva sa Zlatibora su nezboravna. Uvideo sam da deca, koja rade po programu legendarnog profesora napreduju znatno brže od ostalih.

S druge strane, druženje sa Acom Nikolićem otvralo mi je nove vidike za posao kojim se sada bavim. Zbog svega, postao sam i emotivno vezan za kamp na Zlatiboru, jer je on nezaobilazni deo moje karijere.
 

Željko LUKAJIĆ

Zlatiborski kamp doživljavam kao svojevrsnu košarkašku akademiju.

Na ovom kampu mnogi početnici su nagovestili da će biti asovi. Aleksandar Đorđević ili Predrag Danilović, na primer.

Na Zlatiboru su i mnogi treneri napravili početni korak ka evropskim I svetskim visinama.. Kao Božidar Maljković koji je bio jedan od osnivača kampa, ili Željko Obradović koji je još pre 20 godina baš ovde nagoveštavao da će biti ono što je danas.

Najzad, na zlatiborskom kampu proveo sam sate i dane sa “profom”. Dugi razgovori i njegova otvorenost prema nama mlađim trenerima je nešto što se ne zaboravlja. Edukovao nas je u svakom pogledu na čemu ćemo mu uvek biti zahvalni. Profesorovu košarkašku filozofiju prihvatali su svi na ovim prostorima, jer je bila jedinstvena.

Imam veliku sreću i zadovoljstvo što svakog leta mogu da provedem po nekoliko dana na Zlatiboru. Da se vidim sa starim prijateljima kojima košarka život znači, ali i da se obradujem svakom klincu ili klincezi u kojima čuče neki budući Kićanovići.

 
 

 

Aleksandar ĐORĐEVIĆ

Aleksandar ĐORĐEVIĆ i Miki Pavićević

Haris Brkić

Haris Brkić

Zoren Sretenović

Željko Lukaić